Monyo Brewing Co.

ALAPÍTVA 2014

A berendezést egy magyar céggel, az Agrometal-Food-Tech kft.-vel gyártattuk le. A már meglévő rendszerüket saját elképzeléseink szerint terveztük, fejlesztettük tovább, melynek eredményeként egy rugalmas, gyakorlatilag bármilyen sörtípus előállítására képes sörüzemet kaptunk. A technológia, amivel dolgozunk gyakorlatilag kompromisszummentes, ami termékeink széles palettáján is látszik.

A főzőházunk forró vízzel fűtött két üstös rendszer.
A főzőházunk forró vízzel fűtött két üstös rendszer.

A főzőházunk forró vízzel fűtött két üstös rendszer. Az üstök multi funkciósak. Az első üst cefréző és szűrőkád, míg a második üst kombinált komlóforraló, whirlpool kád és dekokciós főzőüst. Egy főzéssel maximum 800 litert tudunk előállítani. Maximum 170kg malátával tudunk cefrézni. A főzőház félautomata, ami azt jelenti, hogy a szelepek nyitásán kívül a program gyakorlatilag végigvezeti a cefrézést és a komlóforralást. A sörlé és a cefre mozgatásán kívül minden automatikusan történik.

Fontos szempont volt az energiatakarékosság a főzde építésnél. Rekuperációt, vagyis hő visszanyerést alkalmazunk. Hűtjük a sörlét, azonban a 80 °C-ra felmelegedett hűtővizet a bojlerbe rakjuk, amit a következő főzésnél tudunk hasznosítani. Hűtésnél a cefrét belső levegőrendszerről meglevegőztetjük, sterilre szűrt levegővel.

Technológiai

HÁTTERÜNK

A technológia, amivel dolgozunk gyakorlatilag kompromisszummentes, ami termékeink széles palettáján is látszik.

1. Erjesztőkapacitás
Tíz darab kétezer literes és négy darab ezer literes CKT tartállyal rendelkezünk. A tartályok külön vezérelhető palást- és kúphűtéssel vannak felszerelve. Ezeken kívül van két darab ezer literes sekély domború fenekű druck tartályunk. Ezek automatikus hőfokszabályozással működnek.
2. Hűtőrendszer, hordózás
Az üzemnek saját hűtőrendszere van, amiben 0 °C alatti glikolt használunk. Az elkészült söröket egy utas ún. „PolyKegekbe” töltjük, amelyek gyárilag 1 bar-ral elő vannak feszítve. A műanyag hordó a fémmel szemben sokkal gyorsabban tölthető, könnyebb, de a legfontosabb, hogy a fertőzésveszélyt minimalizáljuk, hiszen gyárilag minden hordó steril.
3. Palackozás
A palackozó berendezés egy kombi, monoblokk. A berendezés elvégzi a palacköblítést, palacktöltést és a koronazárást egyben. A palackozás kizárólag egyutas, új palackokba történik. A berendezés maximális sebessége 1000 palack/óra. A palackozógép kisüzemi szinten jelenleg egyedülálló technológia, amelyet annak érdekében eszközöltünk, hogy a söreink garantáltan hosszan eltarthatóak legyenek és megőrizzék a minőségüket.
4. Nálunk készült további sörök
Saját brand-es termékeinken kívül készítünk más főzeteket is, ahol a receptúrát a főzet tulajdonosa hozza, mi pedig a technológiát biztosítjuk számára, és így együtt piacképes terméket állítunk elő. A közös munka más főzőmesterekkel folyamatosan biztosítja számunkra a tanulást, fejlődést, ráadásul legtöbbjükkel baráti viszony alakult ki az évek alatt. Magyar és európai sörfőzőkkel állunk kapcsolatban, többek közt készült már nálunk díjnyertes kraft sör is.

Képek

A FŐZDÉRŐL

Lentebb a modern berendezéseinket láthatjátok: