Sör és kultúra: Öt dal MONYO-s sörökhöz párosítva

Sör és kultúra: öt dal MONYO-s sörökhöz párosítva

Öt dal MONYO-s sörökhöz párosítva. Sör és kultúra rovatunk első részében Mausecz Ádám sörfőzőnk készített egy öt számból álló (szubjektív) listát a söreinkre hangolva. A pop, csajok satöbbi óta tudjuk, hogy gyakorlatilag az élet bármilyen meredek helyzetére, vagy témájára összelehet dobni egy ötös slágerlistát (pl.: top 5 szám, ami szeretném, hogy szóljon a temetésemen).

De alapvetően az emberek szeretik a listákat, valószínűleg a kényelem és a kiszámíthatóság miatt. Az internet pedig telis-tele van velük, gondolj csak az évösszegző filmes listákra, vagy a 10 legjobb DIY házisörfőzős praktikákra, instant kattolsz.

Viszont mielőtt a listára térnénk van egy rövid kérdésünk hozzád. Te melyik sörhöz melyik számot tudnád ajánlani? Várjuk a kommenteket itt a blog poszt alatt, vagy a Facebook oldalunkon a bejegyzéshez.  A rövid bevezető után pedig át is adnám Ádinak a szót:

A ser és a muzsika régóta cimborák, ahol a maláta vére kicsordul, ott a kellemes zajok is előkúsznak. Alant elterülő válogatásomban a söreinkhez kíséreltem meg fülrevaló nótákat párosítani. Itt a komló dallam, a víz és a maláta pedig a hangszer!

1. Flying Rabbit – A zártosztályelső

A MONYO Brewing Co. zászlóshajója ugyanolyan harsány élményt nyújt a Citra komló által, mint Screamin’ Jay Hawkins Little Demon című szerzeménye. A clevelandi úriember rengeteg földalatti műfaj üknagyapja, műveivel a rhythm ‘n’ blues berozsdásodott hangjait tette izgalmasabbá, s a színpadi műsor fogalomnak is új értelmet adott. Maga a dal ugyanúgy pattog, mint egy répaléből kifogyott duplafülű rágcsáló landolás közben.

Screamin’ Jay Hawkins: Little Demon (1959)

 

2. American Beauty – A könnyűmalátájú fehérnép

Főzdénk ivósöre – hasonlóan A Motörhead Damage Case nevezetű művéhez – többször “behelyezhető a lejátszóba”, az ember nem fogja megunni. A Mosaic egyedi aromát kölcsönöz a nedűnek, Lemmy pedig a Motörheadnek, így tökéletes cimborái egymásnak a kocsmákban. A címkén található hölgy ugyanúgy jót tesz a szemünknek, mint Kilmister hangja a fülünknek.

Motörhead: Damage Case (1979)

 

3. Belgian Trip – Az ódivatú elmebeteg

Tripelünkben és a Toxaemia Get Out You Crazy Bitch névre keresztelt dalában egy dolog biztosan közös: három belga ott volt a születésüknél. A sör gyümölcsössége közelíti azt az érzést, amely eme régimódi psychobilly* nótánál a hallójáratunkon keresztül elárasztja csöppnyi testünket. A folyadékban rejlő jelentős mennyiségű alkohol úgy teszi próbára a kisagyunkat, mint a zeneszámban fellelhető rosszul behangolt nagybőgő.

Toxaemia: Get Out You Crazy Bitch (1990)

Sör és kultúra: Öt dal MONYO-s sörökhöz párosítva | Fotó: MONYO Brewing Co.
Sör és kultúra: Öt dal MONYO-s sörökhöz párosítva | Fotó: MONYO Brewing Co. | Szerző: Mausecz Ádám

4. Invisible Bikini – A sötét humorú hengerész

A porterünk és a Meteors Insane című muzsikája egyszerű, de sötét darabok. Ennek ellenére az élcelődés mindkettejükben ott leledzik, amíg az előbbi az ízekkel teszi ezt, az utóbbi lényegében az egész világgal. Édességnek itt semmi helye, egyik az enyhe keserűséget, a másik morbiditást teleportálja a szervezetünkbe. A címke majdnem talált, egy gombafelhővel (az Egyesült Államok számos nukleáris fegyvert tesztelt a Bikini-atollon) kiegészítve tökéletes Meteors lemezborító lenne.

Meteors: Insane (1983)

5. Anubis – A mókás múmia

Antik afrodiziákumok a dobhártyának és a májnak. Ókori cimboránk és a Krewmen Curse Of The Pharaohs titulusú alkotása olyan balzsamok a gyomornak és a hangérzékelő szervünknek, amelyek egyenesen a múltbéli Kemetbe repítenek minket egy élesztővel meghajtott gordonon. Alapanyagaik listája meglehetősen terjedelmes, alkohol- és zeneügyileg a harci szekerek világához konvergálnak, nagy mennyiségben szeszélyesek, mint Kleopátra áspiskígyója.

Krewmen: Curse Of The Pharaohs (2009)

*Psychobilly: A 1980-as évek Angliájában a rockabilly és más műfajok (punk, surf, garage, hard rock) keveredésével jött létre. Jellemző rá a politikai és vallási témáktól mentes, morbid humorral fűszerezett szövegvilág, a felnyírt, belőtt frizura (quiff), valamint a “csináld magad” életfilozófia.

Hozzászólások

hozzászólás érkezett a bejegyzéshez.