Meddig juthat a magyar sörforradalom?

Mennyi lendület és tartalék van még a hazai sörforradalomban? Erre a kérdésre keressük a választ a következő posztunkban. Összegezzük az adatokat és kicsit összevetjük kicsiny országunk trendjeit az amerikai sörpiaccal. A cikk szerzője Ratatics István, a Mighty Millers Brewing Co. alapítója, sörfőzőmestere.

Azok közül, akik nem igazán foglalkoztak az elmúlt években sörrel, sörkultúrával, sörfőzéssel sokan gondolják azt, hogy igazi sörfőző nemzet csak Európában létezhet. Ha ezzel kapcsolatban kérdeznénk nem hardcore sörfogyasztókat, a válaszok között szerepelne Németország, Csehország, Belgium, Anglia, s csak a legtájékozottabbak említenék az Amerikai Egyesült Államokat. Pedig érdemes legalább az egyik szemünket a kinti trendeken tartani, s megérteni a hajtóerőket, a piaci történéseket, mechanizmusokat, mert, ha azok itthon nem is valósulnak meg ugyanúgy, azért részben utat mutathatnak a jövőt illetően.

Hétről-hétre jöttek újabb és újabb hírek a Magyarországon tomboló sörforradalomról az elmúlt években. Számos új főzde startolt el nagy reményekkel, nőtt a kézműves söröket előállító vállalkozások termelői kapacitása, s hála Istennek egyre több tudatos fogyasztó van itthon is és az új sörrajongók száma is napról napra nő. Mi, sörfanatikusok, sokszor érezzük úgy, hogy egy nagy változás kellős közepén csücsülünk. Vajon merre tart ez az egész?

sörforradalom
Meddig juthat a magyar sörforradalom? MONYO Brewing Co. palackok | Fotó: Rajnai Gábor

A hazai sörpiaci helyzetre vonatkozóan nem olyan egyszerű pontos számokat fellelni, így ezért néhány szám csak közelítő becslés.  Magyarországon az egy főre jutó éves sörfogyasztás kb. 63-65 liter, s az éves hazai értékesítés valahol 6,3-6,5 millió hektoliter körül mozog. Jelenleg közel 100 sörgyártással foglalkozó vállalkozás, valamint nagyjából húsz gerilla sörfőző küzd a fogyasztók kegyeiért. A kézműves főzdék hazai termelés kb. 1,5-2%-át adhatják. A főzdék nagy része Budapesten és környékén található, bár egyre több vidéki városban is indulnak új vállalkozások.

Érdemes összevetni ezeket a számokat, a sörkultúra szempontjából jóval előttünk járó, a modernkori sörforradalom bölcsőjének tekintett Egyesült Államokbeli adatokkal.

Az Egyesült Államokban egy fő évente átlagosan 75 liter sört gurít le, s az éves termelés megközelítőleg 185 millió hordó, ami úgy 21 milliárd liternek felel meg.  A 2017-es év végi adatok szerint, 6372 sörfőzde üzemelt, és mindamellett, hogy a piacot már most is nagyon telítettnek vélik, további 2.500 kézműves főzdenyitást prognosztizálnak az elkövetkező években. 2017-ben a kézműves főzdék által termelt mennyiség a teljes amerikai termelés 12,7% jelentette. Ezt a számot szeretnék odakint feltornászni 20% közelire 2020-ra, ami szinte biztos nem sikerül már, de minden esetre nagyon ambiciózusan hangzik és jól jelzi, hogy a Kraft lendület odakint – annak ellenére, hogy már több, mint 30 éve tart – továbbra sem fulladt ki. 2017-ben a teljes amerikai sörértékesítés 1%-os csökkenése ellenére a „kisüzemi” sörfőzdék 5% forgalomnövekedést realizáltak.

Meddig juthat a magyar sörforradalom? | MONYO Brewing Co. üzem | Fotó: Rajnai Gábor
Meddig juthat a magyar sörforradalom? | MONYO Brewing Co. üzem | Fotó: Rajnai Gábor

Az USA sok szempontból a végletek országa, s ez alól nem kivétel a főzdék államonkénti eloszlása sem: legtöbb főzde Kaliforniában található, szám szerint 764, a legkevesebb pedig Mississippiben lelehető fel, pontosan 12 darab. Amúgy a 21 évesnél idősebb 100.000 lakosra jutó főzdeszám tekintetében a győztes, s emiatt minden bizonnyal büszke és boldog állam Maine, ahol is 9,6 főzde jut ennyi emberre. Ebben a kategóriában sereghajtó ismét Mississippi, a maga 0,9 főzdés átlagával.

Mivel a tengerentúlon már régóta zúz a Kraft, nálunk pedig ehhez képest még gyerekkorban van a kisüzemi sörfőzés – mennyiséget és a piaci részesedést, nem feltétlenül a minőséget tekintve –, egy kicsit reménykedhetünk abban, ami most hazánkban történik sör vonatkozásában az még nem a végéhez közelítő folyamat, hanem még mindig csak a kezdet, s továbbra is folyamatos lesz a fejlődés mind fogyasztói, mind gyártói oldalon. Jó lenne, ha így lenne!

Ha tetszett a cikk, akkor kérlek oszd meg valamelyik közösségi oldaladon, ezzel is segítve a munkánkat. Köszönjük!

Hozzászólások

hozzászólás érkezett a bejegyzéshez.