Kingpin x MONYO Brewing Co. collaboration

Jön a Kingpin és egyben az első külföldi kollabunk!

A lengyel Kingpin gerillacsapat látogat hozzánk május végén, akikkel elkészítjük az első külföldi kollaborációs sörünket. Ebben a posztban bemutatjuk nektek a lengyel csapat történetét, a söreiket, illetve megtudhatjátok, hogyan jött össze ez a kollab. Marekkal, a Kingpin sörfőző csapat alapítójával beszélgettünk.

A kezdet

A Kingpin csapatával először a tavalyi évben, a Braufest Berlinen találkoztunk. Korábban már hallottunk róluk, mint egy izgalmas főzde, az amúgy is nagyon erős lengyel piacról. Emlékszem az első sör, amit kóstoltunk tőlük, a Sebastian Sauerrel közösen készített Gosebuster volt, amely egy gose-hoz képest teljesen unortodox módon sötét színű volt, persze ez nem meglepő, hiszen a legtöbb sörük tartalmaz valami nem mindennapi csavart.

Nagyon tetszett továbbá a csapat arculata. Látszott, hogy a brandingre nagy figyelmet fordítanak és profi módon űzik, elég ha megnézitek a honlapjukat. A mindig más tematikában készült disznófejek a címkén, pólón és egyéb mörcs cuccokon is fantasztikusan mutatnak.

Kingpin Alphonse - Grisette. | Forrás: Kingpin Facebook oldal
Kingpin Alphonse – Grisette. | Forrás: Kingpin Facebook oldal

Néhány sörön keresztül illusztráljuk alább, hogy milyen elborulásokat készítettek már eddig a srácok.

Alapszorti:

  • Rocknrolla – American Pale Ale narancshéjjal és citromverbénával
  • Phantom – White IPA kaffir-lime levéllel
  • Headbanger – Imperial IPA 7 fajta amerikai komlóval (Tester Gier zenakar kollab)
  • Mandarin – American IPA Sencha zöld teával

Szezonális sörök:

  • Vandal – Rozsos IPA borókával
  • Turbo Geezer – Double Irish Espresso Stout (bourbon vaníliával, kávéval és laktózzal)
  • Lunatic – Witbier, grillezett citrommal és guavával
  • Berserker – Black IPA jázminnal, narancshéjjal és csarabbal
  • Aficionado – Etióp Kefa kávéval és kínai Lapsang Souchong teával készített ale
  • Muerto – Pumpkin ale homoktövissel

Kingpin stories (sörök mindenféle “elszállás” nélkül):

BBF 2017

Másodjára a Barcelona Beer Festival-on találkoztunk velük egy közös bulin az Edge Brewing taproom-jában. Akkor már pedzegettük a témát, hogy kéne közösen főzni egy sört. Azt mondták rendben van, tavasszal főzzünk nálunk, de ősszel ők is várnak minket Lengyelországba egy kollabra, ők így csinálják. Természetesen mondtuk, hogy semmi akadálya. Aztán indulás előtt vasárnap a feszten még beugrottunk a Meet The Brewer eseményükre, ahol a kávés Turbo Geezer stout a legjobb napindítónak bizonyult.

Kingpin - Aficionado Peated coffee & tea ale | Forrás: Kingpin Facebook oldal
Kingpin – Aficionado Peated coffee & tea ale | Forrás: Kingpin Facebook oldal

A kollab

Hosszas levelezgetés után összeállt a recept és a főzés időpontja is, illetve az összes szükséges alapanyagot is sikerült beszereznünk. A srácok május 24-én, szerdán érkeznek Varsóból, csütörtökön valamint pénteken fogunk főzni, a hétvégére pedig maradnak megismerni a várost és a pesti sörszcénát. A sörről később részletesebben is írunk, de annyit elárulhatunk, hogy korábban még nem készítettünk ilyen stílusú sört, szóval nagy kihívás előtt állunk. Most pedig jöjjön az interjú Marekkal, a Kingpin egyik alapítójával.

MONYO Brewing Co.: Mikor kezdtétek a sörfőzést és miért? Mi a Kingpin története?

Marek:  3 éve kezdtünk el közösen főzni a srácokkal, viszont már jó sok évvel előtte is elkötelezettek voltunk a sörfőzés iránt. Michal mindig is sörrel foglalkozott, 13 éve kezdte házi sörfőzőként, nem sokkal utána pedig az egyik regionális lengyel főzdéhez csatlakozott, mint sörfőző tanonc, majd évekig üzemeltetett egy online boltot, ahol házi sörfőzéshez árult kellékeket. Bartekkel nagyjából 20 éve ismerjük egymást, együtt tanultunk és azóta barátok vagyunk. Én voltam a Kingpin kezdeményezője, aztán találkoztam Michallal és a dolgok gyorsan beindultak.

Kingpin - Turbo Geezer Barrel Aged version | Forrás: Kingpin Facebook oldal
Kingpin – Turbo Geezer Barrel Aged version | Forrás: Kingpin Facebook oldal

MONYO Brewing Co.: Mi az ars poéticátok?

Marek: Ahogy a weboldalunkon is olvashatjátok, számunkra a sörfőzés olyan, mint a rock & roll: tökéletes keveréke az alapos szakmai tudásnak és az egészséges mértékű őrültségnek. Folyamatosan tágítjuk a stílusok merev határait, szokatlan összetevőket és egyedülálló főzési folyamatokat alkalmazunk. Sikerült megszereznünk a sörkedvelők bizalmát a formabontó és áttörő ízvilágunk által. A Kingpinnél mindannyian függetlenek és úttörők vagyunk, utáljuk a kliséket, szeretjük áthágni a szabályokat. A söröket olyanoknak készítjük, mint mi, akik élvezik az új ízeket és szeretnek a körön kívül mozogni. Úgy gondolom ez az esszenciája a Kingpinnek.

MONYO Brewing Co.: Melyik a 3 kedvenc Kingpin sörötök?

Marek: Mindannyiunknak megvan a maga kedvence, de valamilyen szinten az összeset szeretjük. Ha egy sör olyan lett, ami nem ízlik nekünk, akkor csak szimplán nem főzzük többet. Ha mindenképpen választani kellene, akkor azt mondanám, hogy: Turbo Geezer, Berserker és a Rocknrolla. Mindegyiket más okból szeretjük. Turbo Geezer, mert szeretjük a stout-ot és a kávét, ez a sör pedig tökéletes kombinációja ennek a két világnak. Berserker, mert nagyon kellemes gyümölcsös és virágos aromák jellemzik ezt a rendkívül komlós sört. Rocknrolla, mert ez a klasszikusunk, amiből bármikor bármennyit meg tudunk inni (nevet).

MONYO Brewing Co.: Milyen jelenleg Lengyelországban a piac?

Marek: Lengyelországban kraft sör bumm van jelenleg, az elmúlt két év pedig teljesen őrült volt. A következő években feltehetőleg még számos remek dolog fog történni nálunk. Lengyelország határozottan Európa egyik legizgalmasabb sörpiaca jelenleg, erről te is meggyőződhetsz ha kellő időt szánsz arra, hogy megismerd a lengyel söröket. Mi abszolút mindenféle sört készítünk, minden olyan stílust, amit el tudsz képzelni. Nagyon sok sörfőzde van Lengyelországban, ráadásul nagyjából minden hónapban nyílik egy új. A kiváló kraft sörös bárok és boltok mellett ezek a sörök egyre inkább betörnek a „mainstream” elosztókhoz, ami azt jelenti, hogy egyre több ember iszik minőségi sört. Miénk a jövő, nem a gagyi nagyüzemi söröké (ördögi nevetés).

A brandingre nagyon odafigyelnek a srácok. | Forrás: Kingpin Facebook oldal
A brandingre nagyon odafigyelnek a srácok. | Forrás: Kingpin Facebook oldal

MONYO Brewing Co.: Mit gondoltok a MONYO kollabról?

Marek: Szeretünk utazni, új helyeket megismerni és találkozni olyan nagyszerű emberekkel, akik osztoznak a szenvedélyükben. A kraft sör az emberi kapcsolatokról és a szórakozásról szól, szóval nagyon örülünk, hogy Budapestre jöhetünk és főzhetünk veletek! Nagyszerű söröket készítetek, amit számos helyen kóstoltunk már. Szeretünk veletek lógni. Jó srácok vagytok, akik nagyszerű munkát végeznek Magyarországon. Alig várjuk, hogy ezt a két napot nálatok töltsük a főzdében, illetve megnézzük, hogyan mennek a dolgok Budapesten. Természetesen biztos vagyok benne, hogy remek sört készítünk majd közösen és közben nagyon jól fogunk szórakozni!

Hozzászólások

hozzászólás érkezett a bejegyzéshez.