Irány Norvégia, jön az Ægir kollab!

Aegir? Ha nem cseng ismerősen ez a név, akkor ezt a cikket neked találtuk ki. 2018 ugyanis kollabok éve a MONYO-nál. A három orosz (Bakunin, Bottle Share, Konix) után idén jön a negyedik nemzetközi közös főzésünk. Ezúttal a norvég fjordok felé vesszük az irányt, ahol az Ægir sörfőzdét látogatjuk meg.

Az Ægir sörfőzdét a tavalyi Borefts fesztiválon ismertük meg. Egész konkrétan a szomszédaink voltak, így adta magát a helyzet, hogy “néha-néha” átjárjunk hozzájuk kóstolgatni. A közös sör ötlete nagyjából a feszt végére meg is fogalmazódott bennünk, s most jutottunk el odáig, hogy ezt a tervünket meg is valósítsuk. A konkrét sört még nem lepleznénk le, de annyit elárulhatunk, hogy az eddigi talán legizgalmasabb anyagunk lesz.

De ki az az Ægir?

A norvég mitológiában Ægir a tengerek istene, aki a “főállása” mellett sört főz, illetve évente egy óriási party-t szervez a többi istennek. Odin szerint egész Asgard-ban ő főzi a legjobb ale-t, továbbá ő rendelkezik a legnagyobb sörfőző üsttel a világon. Valószínűleg további magyarázatra nem szorul a sörfőzde névválasztása.

A sörfőzdét 2007-ben hozta létre az amerikai Evan Lewis, aki ebben a gyönyörű országban találta meg élete párját. Evan 1989-ban kezdte a szakmát házisörfőzőként, aki a klasszikus és kísérletezgetős recepteket egyaránt szereti, ami meg is látszik a főzde portfólióján. Különösen szeretik a szezonális és lokális alapanyagok felhasználásával készült söröket.

Kapacitás

2007-től 2012-ig 1000l-es adagokat főztek és évi termelésük nagyjából a 120.000 litert érte el. Ekkoriban leginkább a norvég piacra termeltek. 2012-ben épült fel az új főzdéjük, 3500l-es főzőházzal. A jelenlegi berendezéssel napjainkban évi 600.000 litert állítanak elő, amiket főleg a skandináv államokban értékesítenek, de megtalálhatóak a söreik Angliában, Oroszországban és Ausztráliában is. Söreiket hordóba, palackba és dobozba (can) egyaránt töltik.

Az UnTappd statisztikái szerint eddigi fennállásuk során több, mint 100 féle sört főztek és nagyjából 300.000 check-innel rendelkeznek a közösségi oldalon. Két legjobb értékelésű sörök egy Imperial Porter a Natt, és annak a Jack Daniels-es hordóban érlelt változata. Mindkét sör 4 pont felett áll több ezer értékelés után, ami igazán figyelemre méltó.

Mostanában ők is rákaptak a kollabokra. Idén januárban Piemont-ban jártak, ahol az olasz Canediguerra-val főztek sört. Néhány hete pedig brit Brew By Numbers járt náluk, akikkel egy norvég farmhouse ale-t készítettek.

Érdekesség, hogy 2011-ben építettek egy lepárlót is, ahol különböző fűszerek és gyógynövények felhasználásával készítenek szeszes italokat. A whisky gyártás éppen a legújabb projektjük. Ennek köszönhetően fázni valószínűleg nem fogunk.

Brewpub

A sörfőzde mellett található egy viking tematikájú étterem, amely egy templomra hasonlít leginkább. Az éttermet szintén a norvég mitológia ihlette, uszadékfából épült, sárkányfejek kívülről – egy kandalló pedig belülről díszíti az épületet. A brewpubban leginkább “ősi viking” recepteket lehet kóstolni a modern konyha szerint újraértelmezve. A főzde különböző söreit pedig felhasználják szószokhoz, mártásokhoz, illetve szintén nagy hangsúlyt fektetnek a helyi alapanyagokra is. Az étterem 3 év után elnyerte a legjobb norvég brewpub díját.

Ha errefelé jársz Norvégiában, akkor mindenképp megér egy kitérőt!

Aegir Brewpub Flam-ban | Forrás: www.beeradvocate.com
Aegir Brewpub Flam-ban | Forrás: www.beeradvocate.com

Hamarosan jövünk a közös sör részleteivel, a közösségi oldalainkon pedig naprakész tartalommal szolgálunk majd a túráról!

Ha tetszett a cikk, akkor kérlek segítsd a munkánkat és oszd meg. Kövess minket Facebookon és Instagramon is!

Hozzászólások

hozzászólás érkezett a bejegyzéshez.