Franky és Boris újra támad!

Újra elérhetőek a hosszú érlelésű söreink, a Franky Four Fingers árpabor és a Boris The Blade Russian Imperial Stout. A “Blöff” sorozatot tavaly indítottuk útjára, amely jelenleg két sört foglal magába. Ahogy a múlt héten beszámoltunk róla, idén a Down Alapítvány segítségével készültek a sörök, amit ezúton is nagyon köszönünk!

Limitált készlet

A sörök érdekessége, hogy egy évig érleljük őket mielőtt forgalomba kerülnének. Különleges üvegbe palackozzuk őket és minden darab egyedi sorszámmal rendelkezik. A mostani szériát is valamikor december végén, január elején főztük le és azóta izgatottan vártuk a megjelenést. Ilyenkor általában havonta-két havonta rákóstolunk a sörökre és folyamatosan figyelemmel követjük a fejlődésüket. (Néhány munkatársunk szerint gyakrabban kéne.)

"Ő penge Borisz, vagy más néven golyóálló Borisz. Ferde, akár a szovjet sarló, és kemény, mint a keresztbe tett kalapács."
“Ő penge Borisz, vagy más néven golyóálló Borisz. Ferde, akár a szovjet sarló, és kemény, mint a keresztbe tett kalapács.”

Díjak

A tavalyi sörök közül a Boris The Blade két bronzérmet szerzett nemzetközi versenyen. Egyet Dublin-ban (Dublin Craft Beer Cup 2016), míg a másikat Kentucky állambeli Lexingtonban (2016 Commonwealth Cup). A Franky Four Fingers 2015-ös verziója szintén nyert egy bronzot Lexingtonban, de amire igazán büszkék vagyunk, hogy aranyérmes (s egyben kategóriagyőztes) lett a a Barcelona Beer Challenge 2016-on.

Barcelona Beer Challenge 2016
Barcelona Beer Challenge 2016

Miben lett más az idei főzet?

Egy kicsit mindkét recepten változtattunk. A 2015-ös Franky Four Fingers inkább egy amerikai stílusú Barley Wine-nak felelt meg, míg idén egy tradicionális angol árpabor készítése volt a cél. Ennek érdekében változtattunk a maláta összetételen, csökkentettük a keserűségét és az újhullámos Magnum és Mandarina Bavaria komlók helyett csak Fuggle-t használtunk.

A Borisnál az volt a cél, hogy egy kicsit maláta hangsúlyosabb legyen a végeredmény. Ennek érdekében több malátát használtunk fel és itt is egy kicsit visszavettünk a komlóból. Az érlelés időtartamát hét hónapról egy évre emeltük. Az eredmény pedig szintén egy nagyon sűrű, testes, komplex ital lett.

Boris The Blade 2016
Boris The Blade 2016

A jövő

Természetesen az első 120 sorszámmal ellátott palackot idén se keressétek a boltok polcain, mert azokat nem hozzuk forgalomba. Egyelőre. Terveink szerint (talán?) jövőre fogjuk kiadni őket egy exkluzív válogatáscsomagban, amely tartalmazza majd a különböző évjáratokat (2015, 2016, 2017).

De nektek is ajánljuk, hogy néhány palackot rejtsetek el a pince/spájz mélyére és vegyétek elő pár év múlva. Higgyétek el, megéri!

Hozzászólások

hozzászólás érkezett a bejegyzéshez.