Belgrádban jártunk a Dogma Brewery-nél – képes beszámoló!

Múlt hét csütörtökön Belgrádban jártunk a Dogma Brewery-nél, illetve több helyi craft beer bárt is meglátogattunk. Képes beszámolónk következik a túráról. A cikk végén pedig kiderül, hogy ki nyerte a Facebookos játékunkat és vele együtt a 3 palack Dogma sört.

Az előzmény

A Dogma nevével először a pozsonyi Salón Piva fesztiválon találkoztunk. Ott kóstoltuk tőlük a Hoptopod IPA-t, ami mindannyiunk tetszését elnyerte. Aztán később a Craft Bier Fest Wien-en is összefutottunk velük, ahol megdumáltuk, hogy mindenképp meglátogatjuk őket, hiszen nincsenek is olyan messze Budapesttől.

Közben úgy alakult, hogy lett egy disztribútorunk Szerbiában is, aki szerette volna megmutatni nekünk a belgrádi sörszcénát, ráadásul a Dogmás srácokat is ismeri. Gondoltuk összekötjük a kellemest a hasznossal.

Múlt hét csütörtökön reggel 8-kor indultunk a MONYO-ból és délre már meg is érkeztünk a szerb fővárosba. Egy kiadós plejskavicával és egy kis kupica šljivovicával meg is alapoztuk a napot.

Dogma Brewery

Az egykori cukorgyár épületében rendezték be a sörfőzdét. Az indusztriál környezet teljesen hozza a Főzdepark feeling-et. Dogma.
Az egykori cukorgyár épületében alakították ki a sörfőzdét. Az indusztriál környezet teljesen hozza a Főzdepark feeling-et. A belvárosból viszonylag könnyen megközelíthető a hely.

 

Stefánnal, a vendéglátónkkal megy a szakmázgatás. A főzde előtti részt épp most újították fel, a kinti placcon is mehet a sörözés.
Stefánnal, a vendéglátónkkal megy a “szakmázgatás”. A főzde előtti részt épp most újították fel, sokak örömére már a kinti placcon is mehet a sörözés, amelyhez hamarosan egy konyha is tartozni fog.

 

Az épületbe lépve egy gyönyörű és tágas Tap Room fogadja a vendégeket. A főzde saját sörein kívül egy vendégcsappal is rendelkeznek. Amikor ott jártunk a Brewdog Dead Pony Club-ja volt éppen csapon.
Az épületbe lépve egy gyönyörű és tágas Tap Room fogadja a vendégeket. A főzde saját sörein kívül egy vendégcsap is rendelkezésre áll. Amikor ott jártunk a Brewdog Dead Pony Club-ja volt éppen csapon.

 

Vladimir, a főzde társalapítója, sörfőzőmestere. Már tinédzser korában eldöntötte, hogy egyszer nyit egy sörfőzdét. Tanulmányait söripari technológiákon végezte, majd 5 évig egy lepárlóban dolgozott.
Vladimir, a főzde társalapítója, sörfőzőmestere. Már tinédzser korában eldöntötte, hogy egyszer nyitni fog egy sörfőzdét. Söripari technológiákból diplomázott, majd 5 évig egy lepárlóban dolgozott.

 

Mielőtt belevágtak a projektbe egy évig csak utazgattak Európa szerte és tanultak. Meg akarták ismerni a technológiát, a piacot, s közben természetesen receptet fejlesztettek.
Mielőtt 2015-ben belevágtak a projektbe az üzlettársával egy évig csak utazgattak Európa szerte és tapasztalatot gyűjtöttek és tanultak. Meg akarták ismerni az iparban használt technológiát, a piacot, s közben természetesen receptet fejlesztettek. A berendezést egyébként egy szerbiai céggel gyártatták le, akik korábban még nem terveztek sörfőzdét. Így egy kicsit lassabb volt a munka, de mindent a saját elképzelésük szerint tudtak megvalósítani.

 

Jelenleg hat sörük elérhető a piacon. Ebből négy az alapszortiment része. A Svetionik egy nagyon könnyű pale ale, amiből bármikor bármennyit meg tudsz inni. A Hoptopod IPA a zászlóshajó, egy igazi “monster” rengeteg amerikai komlóval. Crna Krava egy milk stout, a Miss Quince pedig egy single hop (Ekuanot) pale ale birsalmával.

 

Azóta egy MONYO Brewing Co. matrica is díszíti a falat.
Azóta egy MONYO Brewing Co. matrica is ott díszeleg.

 

Hány MONYO Brewing Co. sört találsz a képen?
Hány MONYO Brewing Co. sört találsz a képen/hűtőben?

 

Tudatosan készült még csak ilyen "kevés" fajta főzet a főzdében. Ahogy Vlad elmondta, előbb legyenek meg a biztos bástyák, induljon be a biznisz, és majd ráérnek utána kísérletezgetni a hordóval és az egyéb extrém sörökkel. Szerbiában még csak most indult nem rég az őrület, edukálni kell az embereket.
Tudatosan készült még csak ilyen “kevés” fajta főzet a főzdében. Ahogy Vlad-tól megtudtuk, előbb legyenek meg a biztos bástyák, induljon be a biznisz, és majd ráérnek utána kísérletezgetni a hordóval és egyéb extrém sörökkel. Szerbiában még csak most indult nem rég az “őrület”, edukálni kell az embereket. Az erjesztőkapacitásuk nagyjából 22.000 liter/hó.

 

Branding. Dogma.
Branding.

 

Stefán itt még boldog, mert nem sejti, hogy az este folyamán Boti meg fogja enni a hamburgerét.
Stefán itt még boldog, mert nem sejti, hogy az este folyamán Boti meg fogja enni a hamburgerét.

 

Ahogy a szlogenjük is mutatja ("In Hop We Trust") a komló domináns söröket szeretik a leginkább.
Ahogy a szlogenjük is mutatja (“In Hop We Trust”) a komló domináns söröket szeretik a leginkább. Ha minden jól megy, akkor talán még idén összejöhet velük egy kollab. Mi szeretnénk nagyon.

 

BeerVille

Következő állomásunk a BeerVille volt. Széles választék palackosból (MONYO sörök is, helló), illetve 2-3 sör csapon.
Következő állomásunk a BeerVille Beer Bar & Store volt, amit Stefán egyik barátja üzemeltet. Széles választék palackosból (MONYO sörök helló!), illetve 2-3 sör csapon. Ajánlott hely.

 

Vicces címkék a horvát Visibaba Brewery-től, akik a korábban említett Kabinet-nél főzték ezeket a söröket.
Vicces címkék a horvát Visibaba Brewery-től, akik a Kabinet Brewery-nél “bérfőzték” ezeket a söröket.

 

A szerb színtér is egyre inkább erősödik. Akikre még érdemes figyelni a Kabinet Brewery, ők voltak az egyik első komolyabb újhullámos főzde az országban.
A szerb színtér is egyre inkább erősödik. Akikre még érdemes figyelni a korábban említett Kabinet Brewery, ők voltak az egyik első komolyabb “újhullámos” főzde az országban.

 

Egészség Csupikák!
Egészség Csupikák! (A kép elkészülte után még jártunk pár helyen, de érthetetlen okokból, azokról a bárokról/boltokról fényképes dokumentáció már nem készült.)

Köszönjük a Dogma Brewery-nek, illetve Stefánnak is a vendéglátást! Még biztos visszatérünk.

A nyereményjáték győztese.

A kérdés ugye az volt, hogy milyen típusú sör a Dogma Albino-ja.  Mint az sokan kitaláltátok egy White IPA-ról van szó (volt szerencsénk frissen kóstolni és egyszerűen szenzációs volt).

A szerencsés nyertes, aki a három üveg Dogma sört nyerte pedig nem más, mint Vidó Márk, akinek ezúton is gratulálunk! Dobj egy üzenetet Facebookon, vagy írj egy e-mailt a hello(@)monyobrewing.com-ra és megbeszéljük a részleteket.

Köszi mindenkinek a részvételt, hamarosan újabb játékkal jelentkezünk.

Hozzászólások

hozzászólás érkezett a bejegyzéshez.