Anubis, MONYO Brewing Co.

Anubis, az első történelmi sörünk

Anubis, a holtak istene megérkezett! Ókori receptúra által ihletett sörkülönlegesség, sáfrány, arany mazsola, szőlőlé és vaddohány méz felhasználásával. Cikksorozatunk első részében a történelmi sörök tematikáját jártuk körbe, a mostani fejezetben pedig az általunk megálmodott és megvalósított ókori recept ihlette, nem mindennapi sört fogjuk nektek részletesen bemutatni.

Az emberiséget mindig is foglalkoztatta a múltja, történelme. Talán azért, mert kíváncsi, hogy tanuljon vagy csak azért, hogy meghatározhassa identitását. A tudományágak elkülönülésével a szakmák változásával, fejlődésével az egyetemes történelmen túl igény mutatkozott az egyes diszciplínák eredetének megismerésére is. Nincs ez másképp a sörfőzésben sem. Az elmúlt 20-30 évben az Egyesült Államokban, a „beer revolution”-nal egy időben, a résztvevők szerettek volna minél többet megtudni a sör eredetéről, származásáról. A forradalom társadalmi és anyagi erősödésével, egyre szélesedtek a lehetőségek is.

Németh Antal sörfőzőmesterünk, a Sör - és Szeszipari tanszéken | Fotó: MONYO Brewing Co. | Anubis, a történelmi sör
Németh Antal sörfőzőmesterünk, a Sör – és Szeszipari tanszéken | Fotó: MONYO Brewing Co. | Anubis, a történelmi sör

A sörfőzés önmagában is multidiszciplínáris tudományág, ötvözi a természettudományos ismereteket (biológia, kémia, fizika) valamint a műszaki tudományokat (energetika, gépészet, villamosmérnöki ismeretek stb.). Azonban az előbb említett igény megjelenésével új tudományterületekkel is szorosabbra kellett fonni a kapcsolatot, mint a történészet vagy az archeológia. Röviden a sörfőzők, sörfőzdék elkezdtek együttműködni a bölcsészekkel, a történelemtudománnyal. Ezzel véglegesen deklarálva azt, hogy a sör az egyetemes kultúra része és nem csak egy erjesztett alkoholos ital. Tudományágakat köt össze, embereket sarkall párbeszédre, kulturális események szerves része és közösségeket formál, tart össze. A sör világtörténetéről itt olvashattok, a magyarországi históriájáról pedig itt.

Történelmi sörök 

Az előzőekben felvázolt mozgalom részeként jelentek meg a „craft” sörök között az úgynevezett történelmi sörök. Természetesen ez is egy összetett dolog és számos alfaja létezik. Vannak a prehisztorikus korok italai és vannak az írott történelemben már dokumentált, pár száz éves történelmű típusok. Ma is gyakran találkozhatunk olyan történelmi stílusokkal, amelyek már a lágerek megjelenése előtt is léteztek. Némelyik közülük eltűnt és újraélesztették, mint például a belga witbier, némelyik majdnem eltűnt, de még időben sikerült felkarolni, mint a bajor búzasör, némelyik pedig töretlenül tartja magát, mint a Kölsch (amit a “NEXTGen” sorozatunkban ti is kóstolhattatok már, a sör születéséről itt olvashattok bővebben), de ide tartozik még például a porter, vagy az altbier is.

Prehisztorikus sörök

Az igazi kuriózumot azonban mindig a prehisztorikus kor italai jelentették. A régészek találtak leleteket az ókori Mezopotámia területéről, az ősi Kínából, vagy éppen az ókori Egyiptomból. Egy dolog azonban mindegyikben közös volt, ezek az alkoholos italok több összetevőből álltak. Kivétel nélkül tartalmaztak valamilyen gabonafélét, a területre jellemző gyümölcsöt, fűszert és gyakran mézet is. Fontos azonban tisztáznunk, hogy akármilyen fejlett manapság a tudomány, teljes biztonsággal nem tudjuk rekonstruálni a recepteket. A kutatások központjában mindig az ásatásokon talált leletek elemi szintű vizsgálata állt, amiből leginkább a felhasznált alapanyagokat tudták meghatározni. Nincsenek konkrét adatok az elkészítés módjára, időigényére, hőmérsékletekre és legkevésbé az erjedés főszereplőjére, az élesztőre. Vagyis összességében elmondható, hogy a témában készült sörök inkább kulturális kuriózumok (nem mellesleg többségében finom italok), de semmiképpen sem leképződései a sok ezer éves múltnak. A leletek inkább ihlették a sörfőzőket, mintsem lehetőséget adtak a rekonstruálásra.

A Dogfish Head Brewery is inspirált minket | Fotó: beerconnosieur.com | Anubis, a történelmi sör
A Dogfish Head Brewery is inspirált minket | Fotó: beerconnosieur.com | Anubis, a történelmi sör

Modern történelmi sörök

Az Anchor Ninkasi néven elkészítette a sumer változatot, ami tartalmazott füstölt malátát, búzalisztből készült lepényfélét, mézet és datolyabort. A Scottish Newcastle az ősi, egyiptomi változatát a Tutankhamun Ale-t, amihez búzamalátát, pale ale malátát használtak. Fűszerezéséhez koriandert és borókát adagoltak a forraláskor, majd egy belga törzzsel erjesztették le. A japán Kirin főzött egy ősi, egyiptomi ihletésűt 10% alkoholtartalommal bíró nedűt, de az összetevőkről nem tudunk sokat. A legtöbb változatot a történelmi témában az amerikai Dogfish Head csinálta. Készített ősi kínai változatot Chateau Jiahu néven, malátával, rizssziruppal, galagonyával, mézzel és szaké élesztővel. Főztek ősi finn Sah’tea-t malátával, borókával, Chai teával, forró kövekkel és fűszerekkel. Egy hondurasi változatot csokival, kakaóval, chilivel és mézzel Theobroma néven. Két egyiptomi ihletésűt Ta Henket és Midas Touch néven malátával, gyümölcsökkel és fűszerekkel.

Anubis, a történelmi sör | Fotó: MONYO Brewing Co. | Helyszín: Mystiqueroom, Fáraó Sírja
Anubis, a történelmi sör | Fotó: MONYO Brewing Co. | Helyszín: Mystiqueroom, Fáraó Sírja

Anubis, a holtak istene

A MONYO Brewing Co.-nál mi sem akartunk lemaradni, ezért hosszas kutatómunka után elkészítettük saját történelmi sörváltozatunkat. Mivel a legtöbb fellelhető irodalom az egyiptomi változatokról érhető el, ezért kézenfekvő volt, hogy ezt készítjük el. Meghatározó anyag a témában Dr. Pat MacGovern biomolekuláris archeológus tanulmánya, aki a Pennsylvaniai Egyetem munkatársaként csinált közös kutatást a Dogfish Head sörfőzdével.

A fellelhető anyagok alapján világos volt az irány. Egy nagyon sokféle összetevőt tartalmazó, mai értelemben nehezen kategorizálható italt kell készítenünk. A szó szoros értelmében a végtermék nem is sör. Azokat az alapanyagokat használtuk, amiket a témában a leggyakrabban említenek, és véleményünk szerint legjobban mutatnak egy nemes, harmonikus nedűben. A természetes malátagerincen túl használtunk arany mazsolát, ami az aszús jelleget adja, szőlőlevet, ami kihagyhatatlan elem egy egyiptomi változatnál, vaddohány mézet, ami az extrakt növelésén túl szépen gazdagítja az illatokat és szépen harmonizál az aszús, szőlős jegyekkel, valamint sáfrányt, ami a világ legdrágább fűszere (állítólag Kleopátra fürdőjébe is tették) és karakterével tovább nemesíti a végeredményt.

Anubis, a holtak istene | Fotó: MONYO Brewing Co.
Anubis, a holtak istene | Fotó: MONYO Brewing Co. | Helyszín: Mystiqueroom, Fáraó Sírja

A magas extrakt tartalom miatt az erjesztéshez háromféle élesztőt használtunk és 6 hónapig tartottuk tartályban. A kész ital 9,2 % alkoholtartalmú és valahol a Braggot, Pyment és a Mead határán van. A főzés nem volt vakrepülés, mert Németh Anti sörfőző mesterünk több variációban is lefőzte otthon ezt a típust, sőt házisörfőző versenyen díjazott is lett a recept. A sör a nevét Anubis-ról kapta, aki az ókori egyiptomi mitológia szerint a túlvilág és a holtak oltalmazója, aki átkíséri a halottakat a másvilágba. Az ábrázolásokon fekvő sakál vagy vadkutya, illetve sakál- vagy kutyafejű ember alakjában jelenik meg.

A végeredményre büszkék vagyunk és reméljük, hogy a visszajelzések alapján állandó tagja lesz a szortimentünknek. Várjuk véleményeiteket és tapasztalataitokat az itallal kapcsolatban, jó kóstolgatást!

Anubis hivatalos bemutató: 2017. február 11. – Borjour Magnum, 2017. (Február 13-tól pedig a szokott helyeken.)

Mézzel készült italok:

  • Mead: „mézsör”. Víz és méz keverékével készített alkoholos ital, amit élesztővel erjesztenek.
  • Braggot: mézsör és maláta cefre keverékéből készült erjesztett alkoholos ital.
  • Pyment: szőlőlé és méz keverékével élesztővel erjesztett alkoholos ital.

A termékfotók a Mystiqueroom szabadulós játékokkal foglalkozó cég, Fáraó Sírja pályáin készültek. A lehetőséget ezúton is köszönjük nekik!

Ha tetszett a cikk, akkor kérlek oszd meg ismerőseiddel, ezzel is segítve a munkánkat. Köszönjük!
MONYO Brew Crew

Hozzászólások

hozzászólás érkezett a bejegyzéshez.