A Black Alligator megharapta Kanadát

A Black Alligator söreink tegnap elszabadultak Kanadában. Ahogy korábban beszámoltunk róla, több mint 17.000 üveg Black Alligatort, vagyis black saison-t rendeltek tőlünk a tengerentúlról.

Még tavasszal egy bizonyos The Craft BeerAdvent Calendar keresett meg minket azzal a céllal, hogy mi is résztvevője legyünk egy sörkalendáriumnak. Természetesen rögtön igent mondtunk a lehetőségre. Nagyon szoros határidővel dolgoztunk, nyár közepén már szállították is a söröket. Csak pár napon múlt, hogy elkészültünk mind a három 2000 literes főzettel.

Sörkalendárium

A sörkalendárium lényege valószínűleg mindenki számára ismerős. 24 sörből áll és decemberben minden nap el tud fogyasztani egyet belőle az ember az ünnepekig. Ennek a kalendáriumnak az érdekessége, hogy a világ minden tájáról vannak benne kisüzemi sörök.

 

Aztán tegnap végre eljött a mi időnk. December 17-én, értelemszerűen 17. sörként, a MONYO Brewing Co. következett a sorban. De ne szaladjunk ennyire előre.

Milyen sörfőzdék voltak előttünk?

Ha megnézitek a listát egész impozáns társaságba kerültünk. Előttünk lévő nap (Dec. 16) például a dán Evil Twin Brewing és a svéd Brewski kollaborációjában készült Gno More Gnomes fügés Barley Wine volt terítéken, amit a Mese Habbal blog is kóstolt. December 15-én az észt Pöhjala sörfőzde Öö névre keresztelt Imperial Baltic Porterét ihatták a szerencsések, de a holland De Molen (Winter Saison) és a norvég Nøgne Ø (Adventuruous Brown) is adott sört a kalendáriumba.

Miért a Black Alligatort küldtük?

A Black Alligatort tartjuk mi is, illetve a szakma egy része is a legizgalmasabb sörünknek. Ezért beszéljünk egy kicsit a Saison-ról, mint stílusról. A klasszikus saison eredetileg egy világos, frissítő, száraz lecsengésű, könnyed belga sörtípus. Vallóniához, a francia nyelvű, dél-belga, mezőgazdasági régióhoz köthető. A hideg téli és kora tavaszi hónapokban (december-március) főzték le, ami üres járat a mezőgazdaságban, és májustól szeptemberig az aktív hónapokban itatták a földeken dolgozó munkásokkal. A típus eredetileg egy alacsony alkoholtartalmú termék volt, hogy szomjat oltson és ne a tűző napon kóválygó részegeket csináljon a derék földművesekből. Persze már akkor is létezett egy erősebb „kocsma” verzió, amit csak a nap végén szolgáltak fel. Mára a kategória igen szélessé vált, ami hátrány, mert csak általános kapaszkodókat ad a típussal kapcsolatban, de előny is, mert egyben nagy szabadságot is hagy.

Éltünk a szabadsággal

Ha megnézzük a tradicionális saison tulajdonságait és a Black Alligator-ét, akkor látjuk, hogy igen nagy az eltérés. A sörünk, ahogy a neve is mutatja nem világos, hanem sötét. Alacsony alkoholtartalmúnak se mondanánk, hiszen 9%-os, ráadásul olyan különleges fűszerek is kerültek bele, mint az aligátor bors és a borókabogyó. Bónuszként három különböző fajta élesztővel “bolondítottuk” meg az egészet. Az újraértelmezés segítségével egy teljesen egyedi karakterisztikájú sört sikerült alkotnunk, ami szerencsére másoknak is elnyerte a tetszését.

Day 17: MONYO Brewing Co. - Black Alligator | Forrás: The Craft BeerAdvent Calendar
Day 17: MONYO Brewing Co. – Black Alligator | Forrás: The Craft BeerAdvent Calendar

Reakciók

Tegnap érdekes volt követni, ahogy az emberek sorra bontották ki a Black Alligatorokat és milyen véleménnyel voltak róla. Az UnTappd-en csak tegnap több, mint száz értékelés érkezett a sörre. Általánosságban elmondható, hogy sikere volt. Igazából két táborra oszlott az értékelések típusa. Szerencsére a kisebbik táborba tartoztak azok, akiknek “nem a stílusuk” a sör, viszont a többségnek ez volt az első black saison élménye, ezért nagyon izgalmasnak tartotta. Néhány vélemény:

 • Digging this one, all the spices and malts!
 • Wow, best beer I have had in a long time !!!!!!!! The flavour full taste was so unexpected ! Two thumbs up !! Crisp & fresh !!
 • Very nice saison. Smooth for such high alcohol, very nice complex flavours. Very nice.
 • A surprisingly dark saison. Very complex, sweet notes.
 • A spicy saison. Dark and mysterious.
 • Nice porterish-saison. Banana and chocolate, plum and roasted malt lead to peppery mild bitter finish. Interesting.
 • Day 17, a tasty dark offering. Rich, and a higher alcohol content, but not boozy.
 • Worthy of a double tap on the same day – the reason I buy two craft advent calendars (minimum) each year. Prost!
 • A Black Saison from Hungary. Didn’t even know such a thing existed. I like it! Bit of pepper, coffee, strong but light.
 • One of the best things about these advent beer calendars is trying Beer from different Countries. This one, Hungary
 • sör is good! Effervescent saison front, sweetens in the middle, and finishes with a light tang and mild spice.

 Az uraknak is ízlett + kaptunk egy plusz pontot a címkére.

…de volt, akinek nem jött be.

és az Instagram is pörgött.

#hashtag #monyobrewing
#hashtag #monyobrewing

na meg az Untappd

MONYO Brewing Co. UnTappd

Reméljük sokaknak örömet tudtunk szerezni a sörünkkel! Cheers!

Hozzászólások

hozzászólás érkezett a bejegyzéshez.